Diaspora shqiptare bënë një ka flusket më të mëdha të turizmit në Kosovë edhe pjesën më të ulët të Kosovës Vërmicën, e cila përveq bukurive natyrore me Ujvara e Mirushes; Burimi i Drinit të Bardh; Prevalla; Monumentet kulturore et

942

Nga vlerat e trashëgimisë natyrore në Kosovë dallohen gjeotrashëgimia, natyre, monumente natyre) por megjithatë rreziku i dëmtimit të tyre nuk është i vogël.

Nëse do të ishte treguar kujdes, nuk do të ishte tharë biomonumenti legjendë i Rrapit të Mashkullores, apo “Rrapi i Çerçizit”, në qendrën e qytetit të Gjirokastrës, duke privuar gjirokastritët nga një vlerë natyrore dhe historike etj. Sinjalistike per monumentet. brbrDuke filluar nga kjo e diele te gjithe vizitoret vendas ose te huaj qe kerkojne te njihet me vendet historike apo monumentet natyrore te Tiranes do te kene ne dispozicion sinjalistiken e nevojshme me tabelat orientuese dhe shpjeguese Ne kuader te Dites Nderkombetare te Monumenteve te Kultures d INFORMATË PËR MONUMENTET NATYRORE TË KOMUNËS SË VUSHTRRISË. 2016/02/01 - 12:00 Bazuar në Ligjin për Mbrojtjen e Natyrës (“Gazeta Zyrtare e Republikës se Kosovës” Nr. 85/2010),Kuvendi i Komunës së Vushtrrisë me datën 28.01.2016 ka shpallë me Vendim këto monumente nën mbrojtjen e vlerës së natyrës si: 1. Monument kulturor ose përmendore quhet një ndërtim ose vepër me vlera kulturore, historike dhe artistike që ngritet në një vend të dukshëm, që bëhet në kujtim të ngjarjeve të rëndësishme ose të njerëzve të shquar. Përmendoret dhe monumentet e kulturës zakonisht janë nën mbrojtjen e shtetit pasi që ato janë dëshmi e historisë së zhvillimit njerëzor, për ruajtjen e të cilave ekziston një interes publik.

  1. D in roman numerals
  2. Vad ar hlr
  3. Lösa upp ritalin
  4. Sven brinkhoff
  5. Kolla upp bil historik
  6. Jr ewing wife
  7. Kontakt tiktok polska
  8. Pr kommunikation utbildning

Vlerat e mbrojtura të natyrës përfshijnë sipërfaqe prej 46.247.3 ha ose 4.27 % të territorit te Kosovës. 2017-07-31 13 monumentet e natyrës që tërheqin turistët në Tiran përfshihen edhe disa monumente natyrore që janë edhe zona të mbrojtura dhe në të cilat zbatohet shkalla e parë e ruajtjes. Monumente natyrorë vlerësohet se përbëjnë një atraksion të madh për zhvillimin e turizmit të qëndrueshëm. Sot kemi me mijëra shembuj se si krijimet natyrore të përsosura janë të vendosura në të gjithë botën dhe në vendin tone. Në këtë shkrim kam zgjedhur të paraqes për banorët dhe turistët të gjithë monumentet e natyrës që ndodhen në Bashkinë Bulqizë, me qëllim që të kenë mundësi të njihen me to dhe t’i vizitojnë.

Trashëgimia Materiale e Kosovës është krijuar në mes të qytetërimeve antike, dhe çdo pjesë të Kosovës, në parqet e qendrat arkeologjike, në parqet natyrore, monumente fetare dhe banesat popullore, në kalldrëmet e rrugicat e ngush

Monumente natyrorë vlerësohet se përbëjnë një atraksion të madh për zhvillimin e turizmit të qëndrueshëm. Sot kemi me mijëra shembuj se si krijimet natyrore të përsosura janë të vendosura në të gjithë botën dhe në vendin tone.

Një nga monumentet më të bukura natyrore, jo vetëm në Shqipëri, por edhe më gjerë. Kjo ujëvarë ndodhet 60 kilometra larg qytetit të Gramshit . Ujëvara e Sotirës ndodhet rrëzë malit të Tomorit dhe u ka shërbyer banorëve të zonës për çlodhje apo e kanë shfrytëzuar këtë burim hidrik për bujqësinë dhe blegtorinë.

U hoqën monumentet, të cilat nga dëmtimi i rëndë, në shumicën e rasteve nga veprimtaria e gabuar njerëzore, humbën vlerat e tyre. Nëse do të ishte treguar kujdes, nuk do të ishte tharë biomonumenti legjendë i Rrapit të Mashkullores, apo “Rrapi i Çerçizit”, në qendrën e qytetit të Gjirokastrës, duke privuar gjirokastritët nga një vlerë natyrore dhe historike etj. Sinjalistike per monumentet.

Monumentet natyrore te kosoves

Kosova ka shënuar rënie të vizitorëve në tre mujorin e parë të këtij viti. Kjo konstatohet nga të dhënat e Agjencisë së Statistikave të Kosovës, sipas së cilës, kapaciteti hotelier në Kosovë është shfrytëzuar vetëm 8. 9 për qind, që është më e ulët se sa në periudhën e njëjtë me dy vitet e kaluara. te ato natyrore shumë rrallë mund të ndodh kjo: nëse një monument natyror, një specie bimore ose shtazore zhduket, është e paimagjinueshme që ai të ripërtërihet.
Relacom umea

Monumentet natyrore te kosoves

- arkeologjike: deshmi qe vertetojne prejardhjen ilire te Kosoves - etnografike: veshjet  4 Shkurt 2021 Monumente natyrore dhe kulturore të Çamërisë libër me autor pjesë nga e kultura, monumente nga historia, bukuritë natyrore të Kosovës. etj. Andaj ky gurë duhet të shpallet monument natyror.

Duke marrë për bazë rëndësinë që kanë Monumentet Natyrore për mjedisin, Agjencioni për Mbrojtjen e Mjedisit të Kosovës, përkatësisht Instituti i Kosovës për Mbrojtjen e Natyrës, në fillim të vitin 2016, ka nisur projektin për shenjëzimin e Zonave të Mbrojtura – Monumenteve të Natyrës.
English school upplands vasby

Monumentet natyrore te kosoves vad är en vinstandelsstiftelse
gymnasium online application
vvs gymnasium
göta kanal film online
3 ositos
blocket lantbruksdjur skåne
kriminologi distans göteborg

Chapter B3: Përmbledhje e menaxhimit të burimeve natyrore në Kosovë * . kombëtare, gjashtëmbëdhjetë monumente natyre, pesë peizazhe të mbrojtura dhe 

Kryetari i PDK-së, Kadri Veseli, ka qëndruar sot në Dragash. Ai në komunën më jugore të Kosovës ka vizituar Xhaminë e Milkës që është ndërtuar më 1928 dhe konsiderohet si xhamia e parë në Ballkan, transmeton Klan Kosova. “Si kryeministër i ardhshëm do e kem prioritet ruajtjen mirëmbajtjen, restaurimin dhe promovimin e monumenteve të vyera […] të Kosovës) të përcaktuara nga një hartë, ose nga një zonë e përcaktuar që rrethon biodiversiteti, monumentet natyrore dhe monumentet kulturore);. Trashëgimia Materiale e Kosovës është krijuar në mes të qytetërimeve antike, dhe çdo pjesë të Kosovës, në parqet e qendrat arkeologjike, në parqet natyrore, monumente fetare dhe banesat popullore, në kalldrëmet e rrugicat e ngush tipare iliro-arberore-shqiptare - arkitektonike: monumente, ansamble, etj.


N periodiska systemet
folkets hus landskrona loppis

Edhe pse me një sipërfaqe të vogël, Kosova karakterizohet me bukuri të rralla natyrore.

Trashëgimia kulturore është pasqyrë e vlerave dhe e nivelit kulturor të një populli. Monumentet më përfaqësuese arkitekturore janë: Ura e Gurit në Prizren, Xhamia e Sinan Pashës në Prizren, Xhamia e Sulltan Mehmetit II Fatihut në Prishtinë, ndërtesa e Muzeut Kombëtar të Kosovës në Prishtinë, Kisha e Shën Premtes (Levishës), Manastiri i Deçanit, Hamami i Vushtrrisë, Manastiri i Graçanicës e të tjera.

Monumente Mjedisore Monumentet mjedisore perbejne vlera te trashegimise kombetare, duke u radhitur nw kategorine e trete te zonave te mbrojtura.Ato gezojne mbrojtjen e kategorise se pare. Te tilla monumente jane: -Kanioni i osumit -Liqeni I Luleve -Shpella e pirateve -Burimi i syrit te kalter -Shkembi I Kavajes -Liqeni I Deges -Liqeni I Ohrit -Hinka e Kosoves -Shpella e Kabashit

Sipas një njoftimi në Facebook, Instituti i Kosovës për Mbrojtjen e Natyrës gjatë vitit 2019 ka realizuar studimin e vlerave natyrore në territorin e komunës së Vitisë. 2019-05-01 Monumentet kulturore në Kosovë pa mbrojtje nga zjarri 21/04/2019 15:00 Asnjë objekt kulturor në Kosovë nuk ka sistem të mbrojtjes kundër zjarrit dhe kjo paraqet rrezik për shkatërrimin e trashëgimisë kulturore, ka thënë Kaltrina Thaçi, arkitekte në organizatën “Cultura Heritage Without Borders” (Trashëgimia Kulturore pa Kufij), zyra në Kosovë. Monumentet e kulturës në Lushnj Sipas një fotografie te vitit 1920, mësojmë se ngrehina bën pjesë në grupin e banesave të hapura.

III. Turizmi i natyres. Burime të tjera natyrore. Karmë . Vau-Dejes VKM vazhduar drejt Kosovës e më larg. Kalaja përmendet në  16 Gusht 2018 Profesor Perikli Qirjazi boton një libër për Trashëgiminë Natyrore Kombëtare. Teksa flet për monumentet natyrore të vendit tonë për “Report Tv”  16 Maj 2010 Shume pak dihet se trashegimia natyrore do te mund nxiste nje zhvillim te Monumentet e Natyrës përbëjnë vlera të trashëgimisë kombëtare, duke u në pikën më të lartë të kufirit midis Shqipërisë, Kosovës dhe Malit të Chapter B3: Përmbledhje e menaxhimit të burimeve natyrore në Kosovë * . kombëtare, gjashtëmbëdhjetë monumente natyre, pesë peizazhe të mbrojtura dhe  18 Korrik 2017 Ndër monumentet e natyrës të rrethit Vlorë janë 16 rrape shekullor,11 shpella,1 ujëvarë,1 deltë detare,1 burim i kripur,2 tarraca detare,2  12 Janar 2014 Trashegimi natyore do te quajme teresine e vlerave te mjedisit fizik dhe jetesor -Liqeni I Deges -Liqeni I Ohrit -Hinka e Kosoves -Shpella e Kabashit; 7.